сряда, 22 октомври 2014 г.

пюсове и мноси на покривните керемиди

Тук ще изброя всички видове покривни керемиди с техните плюсове и минуси. 

Керамични керемиди
Керамичните керемиди имат дългогодишна история. Те и днес са сред най-използваният вид керемиди. Произвеждат се от естествени материали – глина и оцветител. Цветовете на керамичните керемиди са разнообразни - зелени, сини, черни, бели и други.

Качествените керамични керемиди са  здрави, дълготрайни, устойчиви на студ и големи температурни колебания. Цветът им е траен, огнеупорни са. Те имат добра топло и звукоизолация.

Керамичните керемиди са сравнително тежки покривни материали – тяхната маса е 30-60кг/м2. Това прави покрива стабилен при силни ветрове, но в същото време изисква усилена покривна конструкция -  увеличаване на броя и сечението на гредите от покривната обшивка, в сравнение със случаите, когато се полагат леки покривни материали /например, битумни керемиди или рулонни продукти/. Оптималният ъгъл на наклон на покрива за монтиране на керамични керемиди е от 22 до 60 градуса.

Експлоатационен срок – 100 години.

Цименто-пясъчни керемиди
Наричани още бетонни, циментно-пясъчните керемиди не отстъпват по никакъв начин на качествата на керамичните. Произвеждат се предимно от цимент, пясък, вода и оцветители. Те  са здрави, трайни и придават класически вид на покрива, характеризират се с отлична топло и звукоизолация. Те са екологични и пожаробезопасни.

Формата на цименто-пясъчните керемиди е Г-образна, с подгъв, чрез който се закрепят за летвите от покривната обшивка. Те са устойчиви на агресивни климатични условия /вятър, сняг, лед, градушка/.

Цименто-пясъчни керемиди , както и керамичните са сравнително тежки покривни материали. С тях покривът става по-стабилен, но и покривната конструкцията трябва да е по-здрава.

При изграждане на покрив с цименто-пясъчни керемиди, трябва да се спазват някои изисквания в зависимост от наклона на покрива:

При наклон  12-17°, трябва да се направи плътна изолация на подпокривното пространство – това включва пълна дъсчена обшивка, два пласта битумна мукава и контралетви.

Ако наклонът е 17-22° е необходимо да се направи изолация против дъжд между обшивката и контралетвите.

Ако наклонът е по-голям от 45°, всяка трета керемида се захваща диагонално със специална скоба, а ако наклонът е над 60°, това се прави с всяка керемида.

Големите наклони изискват по-сигурно закрепяне на керемидите.
Експлоатационен срок – 50 години.

Полимер-пясъчни керемиди
Този вид керемиди се състоят от полиетиленов полимер /вместо цимент/, пясък и оцветители. Полимер-пясъчните керемиди са дълготрайни, устойчиви на резки климатични изменения, както и на въздействието на слънчевите лъчи. Те се характеризират с добри звуко и топлоизолационни свойства. Имат ниска топлопроводимост, което не налага използване на допълнителни топлоизолационни материали. Тези керемиди имат много висока естетика – покривът не избелява с времето, той е неотличим от покрив с керамични керемиди, а друго предимство е, че се самопочиства при дъжд.

Тези керемиди имат уникална здравина на материала - заради съдържащия се в тях полимер, те не се чупят при транспортиране, монтаж и падане от високо.

Масата на полимер-пясъчните керемиди е около 23 кг/м2, /почти два пъти по-малка от масата на керамичните и цименто-пясъчните керемиди/. Това позволява олекотяване на покривната обшивка. Тези керемиди са изключително подходящи за ремонт на стари покриви.

Полимер-пясъчните керемиди са подходящи при наклони на покрива от 22 до 80°. Всяка керемида издържа натоварване не по-малко от 150 кг.  Те се характеризират с богатата гама от цветове , което ги прави приложими при различни проекти.

Експлоатационен срок – 100 години.

Битумни керемиди
 
Структурата на битумните керемиди е няколкослойна. Състоят се от армираща основа от фибростъкло или целулоза, която е двустранно импрегнирана с битум. Върху лицевата страна за ултравиолетова защита се полага минерална посипка или метално фолио, a върху долната - защитен пясъчен слой, който пречи на слепването на керемидите при складиране и транспортиране. Бутимните керемиди се характеризират с разнообразни цветове /посипката позволява различно тониране/ и различни форми  - правоъгълна, трапецовидна, шестоъгълна, триъгълна, овална и др.  Полагането им е сравнително бързо и лесно. Керемидите се закрепват една към друга със самозалепващи се ленти, а към обшивката на покрива се захващат с пирони и битумно лепило или горелка.

Битумните керемиди са подходящи са за покриви с наклон от 10-12° до 90°. Успешно се прилагат и при покриви със сложна геометрична форма – керемидите могат да се монтират на сложни криволинейни покриви.

Битумните керемиди са сравнително леко покривно покритие (8-13кг/м2) и позволяват опростена и олекотена покривната конструкция. При избор на по-тъмни цветове на керемидите, трябва да се осигури по-добра циркулация на въздуха в подпокривното пространство, за да се избегне прегряване.

Минус на битумните керемиди е, че те имат нужда от специална влагозащитна обработка на носещата конструкция, имат слаба устойчивост на температурни промени, което води до появата на деформации, скъсвания и пукнатини. Покривът е труден за поддръжка, а керемидите са сравнително скъпи.

Експлоатационен срок – 30 години.

Метални керемиди


Привлекателен външен вид и разнообразие от материали за изработване, защитно-декоративни покрития, цветове и форми - с това се характеризират металните покривни покрития.

Съвременните метални покривни покрития могат да бъдат фалцовани (подгънати), щамповани и/или формовани (вълнообразни) листове.

Щампованите и формовани листове могат да имитират керамични керемиди, дървесина или друг вид покрите. Те имат сравнително голяма площ, а същевременно изглеждат направени от отделни елементи.

Фалцованите листове са най-старата форма на метални покривни покрития, наричат се още покриви с шев.

Металът, който се използва за направата на покривното покритие определя неговата цена, качества и вид. Сред най-често използваните материали са стомана, мед,цинк и алуминий.

Предимствата на металните покривни покрития: те са здрави, незапалими, леки (4-6 кг/м2)– не е необходима усилена покривна конструкция,  не задържат замърсявания. Приложими са в райони с обилни снеговалежи.

Недостатъци: много лоша звукоизолация – силен шум при дъжд и град, изисква се допълнителна звукоизолация за мансардни помещения. Кратък експлоатационен срок – средно 10 години. Задължителен гръмоотвод.

 Каменни плочи

Наричат ги още плочи от благороден камък или "синьото злато". Използват се при архитектурно покривни обеми с равнинни и пространствени повърхнини; при ново строителство и при реконструкция. Съществуват различни модели на подреждане и аранжиране на плочите.
Каменните плочи са материал с естествен произход. Основното им предимство е тяхната екологичност и дълговечност.  Плочите от естествен камък са доста тежки покривни покрития, което налага изграждането на изключително стабилна конструкция,  в същото време именно това покривно покритие придава надеждност и стабилност на покрива, а не на последно място, покривът от каменни плочи е устойчив на ветрови и снегови въздействия.  Каменните плочи са естествено импрегниран материал и те не се променят под влияние на слънцето.

Покривните каменни са здрави и не се чупят при стъпване върху готовия покрив, например при ремонт. Монтират се чрез специални куки или директно наковаване. Куките и пироните трябва да са от неръждаема стомана.

Каменните плочи са една дълготрайна инвестиция, а покривът изграден от плочи от естествен камък е естетически издържан и надежден.


Модифицирани битумни мембрани

Модифицирани битумни мембрани  се появяват като алтернатива и подобрение на оксидирания асфалт за покриви. Получават се при смесване на синтетични гумирани полимери с асфалт, при което се избягва стареенето, характерно за оксидирания асфалт, а по този начин животът на покривното покритие се увеличава. Друго предимство на модифицираните битумни покривни мембрани е еластичността им. Те имат по-добра защита срещу напукване и протичане при големи температурни амплитуди.

Най-разпространени продукти в тази група са SBS (стирен бутадиен стирен) и APP (атактен полипропилен). Използват се като покривни покрития в един или няколко слоя, а също и като покрития на асфалтови системи.

Минерални покрития или метални фолиа защитават SBS - мембраните от ултравиолетовите лъчи. Предимство на тези мембрани е, че могат да се полагат и в студено време. Закрепват се с горелка, студени лепила или в комбинация с горещ асфалт.

АРР-мембраните са по-устойчиви на ултравиолетовите лъчи и са по-подходящи за полагане при топло време.

Модифицирани битумни мембрани се полагат най-добре чрез газопламъчно залепване, разбира се. То е приложимо и при двата типа мембрани. Гърбът им се нагрява, след което ролката се развива и материалът се поставя върху покривната повърхност. В последните години при прилагане на този тип мембрани все по-често се използват лепила на основата на различни разтворители. За да се осъществи успешна връзка обаче, е необходимо външната температура и тази на мембраната да е по-висока от 5°С. Недостатъци на метода са, че е по-скъп и изисква повече време за изсъхване на лепилото.

Вълнообразни битумни листове

Заради формата на повърхността си, битумно импрегнираните вълнообразни листове за покривно покритие се наричат още гофрирани. Тяхната структура наподобява тази на битумните керемиди. Армиращата основа се състои от целулозни влакна и е импрегнирана с битум. Върху лицевата страна на листовете е нанесено защитно-декоративно покритие, което е на основата на термореактивен винилакрилен полимер и светлоустойчиви пигменти.
Защитно-декоративно покритие може да бъде червено, кафяво, черно или зелено на цвят. Има и продукти с матова повърхност, както и такива с двойно покритие за по-ярък цвят и по-сигурна защита.

Гофрираните битумни листове са нечупливи, издържат при високи температури (до 110°С) и са сравнително леки - 3кг/м2. Минималният наклон на покрива при използване на тези листове е 6°.

Монтажът е бърз и лесен. Листовете се закрепват с пирони с пластмасови уплътнения.

Вълнообразните битумни листове са познати на пазара вече повече от 50 години. Те се използва предимно в нискоетажното и селскостопанското строителство. Успешно се прилага като покривно покритие както при топъл, така и при студен климат.

Като общо правило, колкото по-малки са денонощните температурни амплитуди при даден климат, толкова по-дълъг е животът на керемидите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар